Fietsketting reinigen? Wij geven je de beste tips!

Met de lente in volle gang en beter weer op komst, heb je nu écht geen excuus meer om je fiets te laten staan. Het is tijd om je racefiets, mountainbike of gravelbike weer uit de schuur te halen! En natuurlijk hoort daar de juiste voorbereiding bij, want iedereen weet dat je fiets spik en span moet zijn wanneer je aan het strijdtoneel verschijnt.
Maar een schone fiets is niet alleen belangrijk voor de looks. Het is ook essentieel voor zowel je prestaties als de levensduur van je fiets. Een vuile fietsketting kan zorgen voor wrijving en slijtage en kan leiden tot een vervelend ratelend geluid en verminderde schakelprestaties.

Hoe reinig je je fietsketting?

Het is een klusje waar veel mensen tegenop zien, maar met de juiste tools en technieken is het schoonmaken van je fietsketting kinderspel. In deze blog zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je je fietsketting het beste kunt schoonmaken. Ik geef je handige tips en tricks om deze klus zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken, zodat je weer snel kunt genieten van soepele en efficiënte ritten.
Dus haal die fiets uit de schuur en maak je klaar om deze lente volop te genieten van mooie fietsritten!


Stap 1. Verwijder vuil en breng kettingreiniger aan

Nadat je al het grove vuil zoals zand en modder van de ketting hebt gespoeld, breng je kettingreiniger aan op de ketting en cassette en laat je deze enkele minuten inwerken. Hiervoor kun je een speciale kettingontvetter gebruiken of met een ontvettingsmiddel dat geschikt is voor fietsen zoals onze eigen Morgen Blue kettingreiniger. Spuit de ontvetter op de ketting en laat het enkele minuten intrekken.

Stap 2. Maak de ketting schoon met een kettingborstel

Als de kettingreiniger goed is ingewerkt dan kun je de ketting schoonmaken met een kettingborstel. Zorg ervoor dat je de borstel goed tussen de schakels plaatst en draai aan de pedalen zodat de ketting langs de borstel beweegt. Is de ketting hierna nog steeds smerig? Herhaal dan stap 1 en 2.

Stap 3. Spoel de ketting en cassette schoon

Hierbij kun je gebruik maken van een tuinslang, emmer water of een doek om de resterende zeep en vuil van de ketting en cassette af te spoelen. Als je gebruik maakt van een tuinslang, is het belangrijk om de druk niet te hoog te zetten om te voorkomen dat er water in de gevoelige onderdelen van de fiets terechtkomt. Zorg ervoor dat je de cassette ook goed afspoelt, aangezien deze net als de ketting vuil en zand kan bevatten.

 

Stap 4. Droog de ketting en cassette

Vervolgens is het belangrijk om de ketting en cassette goed te drogen met een gladde doek om te voorkomen dat er vocht achterblijft op de ketting en cassette. Zorg ervoor dat je alle delen van de ketting en cassette droogt, inclusief de tandwielen en de derailleurwieltjes. Hierdoor voorkom je dat er roest of corrosie ontstaat op de metalen delen van de fiets.

Stap 5. Breng nieuwe olie aan op je ketting

Als de ketting en cassette volledig droog zijn, kun je de ketting smeren met olie om de slijtage van de ketting en cassette te verminderen en de levensduur van de ketting te verlengen. Gebruik hiervoor een goede kettingolie. Druppel de olie op de schakels en laat het even intrekken. Draai vervolgens aan de pedalen om de olie te verdelen over de ketting. Het is belangrijk om niet te veel olie te gebruiken, omdat dit vuil aantrekt en kan leiden tot een nog snellere slijtage van de ketting.
Heb je alle stappen doorlopen? Dan moet je fietsketting nu blinken als nooit tevoren. Jij bent klaar om de deur uit te gaan en de strijd aan te gaan met je medefietsers. Jouw schone en gesmeerde ketting zorgt er niet alleen voor dat je weer soepel kunt schakelen, maar zal ook bijdrage aan een langere levensduur van je fiets.
Wil jij je fiets nou in topconditie houden? Zorg er dan voor dat je de ketting regelmatig schoonmaakt en voorziet van een nieuw laagje olie.


Wist je dat wij onze eigen lijn schoonmaakproducten en smeermiddelen hebben?

Ontdek nu het schoonmaakmiddel van Abels Bikes eigen lijn van Morgan Blue en maak het onderhoud van jouw fiets nog makkelijker! Onze biologisch afbreekbare kettingreiniger zorgt ervoor dat jij je ketting binnen no time brandschoon hebt. Niet alleen zijn onze onderhoudsmiddelen van hoogwaardige kwaliteit, maar ze zijn ook nog eens goed voor het milieu. In ons assortiment vind je onder andere de biologische bike cleaner, kettingreiniger en verschillende soorten olieën en wax. Maak jouw fiets weer stralend schoon met onze schoonmaakproducten!

 Fietsketting reinigen? Wij geven je de beste tips!

Meer berichten

Tips van Niels!

Tips van Niels!

Hier lees je de allerbeste tips voor je fietsonderhoud, leuke weetjes en handige informatie. Deze mag je niet missen!

Lees verder
Speur vroegtijdige slijtage op met de kettingchecker

Speur vroegtijdige slijtage op met de kettingchecker

Wanneer je je fiets goed onderhoudt, zul je minder last hebben van slijtage. In dit artikel lees je hoe je met behulp van een kettingchecker grotere slijtage kunt voorkomen en zo kosten kunt besparen op dure reparaties aan je fiets.

Lees verder
Zo hou je jezelf warm tijdens het fietsen

Zo hou je jezelf warm tijdens het fietsen

Voel de winter al naderen? Het is tijd om die zomerse outfit op te bergen en je wintergarderobe tevoorschijn te halen. Ontdek hoe je jezelf warm én stijlvol inpakt met het 'ui-principe'. Met 3 slimme kledinglagen trotseer je moeiteloos de kou. Lees snel verder en ontdek de beste tips voor een comfortabele fietstocht, zelfs in de winter!

Lees verder